x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RAPORT: China este acum o „ameninţare semnificativă" capabilă să câştige într-un conflict cu SUA

RAPORT: China este acum o „ameninţare semnificativă" capabilă să câştige într-un conflict cu SUA

de Redacția Jurnalul    |    20 Noi 2024   •   23:15
RAPORT: China este acum o „ameninţare semnificativă" capabilă să câştige într-un conflict cu SUA

Puterea militară a Chinei reprezintă o ameninţare acută pentru Statele Unite, iar forţele Beijingului ar putea învinge armata americană într-un viitor conflict regional, potrivit unui raport al comisiei Congresului făcut public marţi, arată Monitorul Apărării, care citează Washington Times.

Raportul, bazat pe informaţii şi audieri clasificate şi neclasificate, a avertizat, de asemenea, că Beijingul escaladează tensiunile din regiunea indo-pacifică împotriva Japoniei, pe lângă presiunea militară continuă care vizează Taiwanul şi Filipine mai la sud.

Două decenii de expansiune militară pe scară largă a Chinei s-au concentrat pe construirea unui număr mare de rachete, nave, avioane şi alte sisteme pentru un viitor conflict indo-pacific, se arată în raportul de 793 de pagini al Comisiei de Revizuire Economică şi de Securitate SUA-China.

„Ca urmare, forţele şi bazele americane din regiune s-ar confrunta cu o ameninţare semnificativă din partea [Armatei Populare de Eliberare] în orice situaţie regională care implică aliaţi şi/sau parteneri de securitate, iar rezultatul oricărui astfel de conflict este departe de a fi sigur", se arată în raport.

Liderii comunişti ai Chinei văd bazele şi activităţile militare americane din regiune ca fiind „ostile" şi „ameninţătoare" şi se pregătesc pentru o viitoare intervenţie americană în cazul în care China va lua măsuri militare împotriva Taiwanului sau în Marea Chinei de Sud.

În pregătirea unui astfel de conflict, armata chineză a modernizat semnificativ sistemele de comandă şi control ale PLA pentru a găsi, ţinti şi ataca forţele americane şi pe cele ale aliaţilor regionali, folosind rachete şi război electronic, se arată în raport.

„China a îmbunătăţit semnificativ fiecare dintre aceste capabilităţi în ultimele două decenii, cu o capacitate sporită de a perturba sau paraliza sistemul C4ISR al unui adversar şi un arsenal mare de rachete cu raze de acţiune capabile să reprezinte o ameninţare pentru forţele americane", se arată în raport, folosind termenul militar pentru comandă, control, comunicaţii, computere, informaţii, supraveghere şi recunoaştere.

PLA lucrează, de asemenea, pentru a îmbunătăţi calitatea soldaţilor săi şi pentru a contracara cu noi capacităţi de atac ale SUA şi legături de securitate mai strânse ale Washingtonului cu aliaţii, se arată în raport. În ciuda numeroşilor indicatori din raport că China se pregăteşte de război cu SUA, raportul a concluzionat că Beijingul nu crede că o ciocnire armată este iminentă. „Există dovezi ample că forţele armate ale Chinei îşi îmbunătăţesc pregătirea militară generală, dar puţine dovezi că se mobilizează pentru un conflict iminent în acest moment", se arată în raport.

Aliaţii americani, cum ar fi Japonia, Filipine şi Australia, văd expansiunea militară chineză ca o ameninţare majoră la adresa securităţii şi au sporit colaborarea cu SUA. Cu toate acestea, cei trei aliaţi au priorităţi diferite şi, în unele cazuri, nu au voinţa politică de a se alătura puternic SUA în confruntarea cu agresiunea chineză.

Un război SUA-China ar putea fi declanşat dacă liderii chinezi folosesc forţa pentru a urmări pretenţii în Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est sau împotriva Taiwanului. Raportul a menţionat că armele PLA avansate şi îmbunătăţite includ un arsenal mare şi în creştere de rachete balistice şi de croazieră, sisteme de apărare aeriană, avioane de luptă avansate, forţe maritime şi arme de război electronic. Pentru a ataca comandamentul şi controlul militar american, PLA a dezvoltat arme cu energie direcţionată şi arme anti-satelit.

Armata americană lucrează pentru a creşte atât apărarea antirachetă, cât şi capacităţile de atac antirachetă în regiune, pentru ea şi pentru partenerii regionali. De exemplu, atât Japonia, cât şi Australia cumpără sute de rachete de croazieră Tomahawk cu rază mai lungă de acţiune, capabile să lovească ţinte din interiorul Chinei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China sua amenintare